Vereniging van amateurtuinders Ede

De VAT - krant

nr 05-06  

19.12.2005

vat-krant index

vat-krant 05-03

vat-krant 05-04

vat-krant 05-05

vat-krant 05-06

vat boekenlijst

start

recept 01

recept 02

NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE

Ik zou er nooit op gekomen zijn om dit gewas te verbouwen. Het is dat iemand me een aantal overbodige potjes met zaailingen aanbood, waarop ik geen nee kon zeggen, dat ik deze groente deze zomer op mijn tuin had.

Ik moet zeggen, het was een welkome aanvulling op momenten dat er soms iets minder variatie te oogsten viel.

Als je de plant ziet, zou je het geen spinazie willen noemen. Als je het eet zeg je: Tja, het lijkt er wel wat op. De smaak is wat steviger dan van de ons bekende spinazie. Dat is ook het geval met de structuur na het koken.

Het vooraf zaaien op potjes is geen gekke maatregel. Je kunt het dan thuis opkweken en later per potje uitplanten ter bestemder plaatse. Zaai, in april, niet meer dan twee zaadkluitjes per potje, want er zitten meerdere zaden op een kluitje. Het schijnt goed te zijn de zaden een dag in water vóór te weken. De plantjes groeien aanvankelijk traag. Vanaf half mei kun je de plantjes uitplanten. De aanvankelijk miezerige plantjes groeien uit tot stengels van wel een meter, die door hun lengte wat gaan liggen. Ze hebben wel ruimte nodig, dus zet ze niet te dicht op elkaar, en ook niet te dicht op andere groente of bloemen. Het worden stevige planten die goed met andere planten en onkruid kunnen concurreren. Een voordeel is dat de plant goed bestand is tegen warm en droog weer.

Langs de stengels staan tegenovergestelde bladen. Deze kun je, zodra de planten enige lengte hebben bereikt, vanaf onderaf van de stengel plukken. De stengels groeien aan de bovenkant door, zodat je later nog vaker kunt oogsten. Het is niet een gewas dat je voor de voet op kunt afsnijden, zoals onze gewone spinazie. Het oogsten is dus wat meer werk. Van de andere kant heb je minder last van tussenstaand onkruid zoals muur, brandnetel en melde, die je vaak nog tussen de spinazie moet weghalen bij het oogsten. Van het voortijdig doorschieten, iets dat je bij gewone spinazie altijd moet zien vóór te blijven, heb je geen last. Het schijnt zelfs zo te zijn dat zaadvorming en oogsten gewoon tegelijkertijd samengaan. Ik kon oogsten van juli tot aan het schrijven van dit artikel, half oktober, en het ziet er niet naar uit dat ik volgende week nog eens kan terugkomen. Volgens de boeken legt N-Z spinazie het loodje als de eerste nachtvorst optreedt.

Veel ervaring heb ik nog niet met deze groente, maar omdat die heel positief was, wil ik u die niet onthouden. Zowel de Sneeker Zaadhandel als onze VAT-leverancier Sander hebben het in hun catalogus. De eerste heeft het onder de naam plukspinazie.

Proeftuinder